top of page

Elda med pellets​

Det finns många fördelar med att elda med pellets. Pellets är ett biobränsle som tillverkas av spill från trä- och sågindustrin. Vid eldning ger det låga utsläpp av kolväten och partiklar, och dessutom en mindre mängd aska jämfört med ved.

 

Hur fungerar en pelletskamin?

Pelletskaminen är en helautomatisk med ett pelletsförråd varifrån pelletsen matas in i brännkammarens brännkopp där förbränningen av pelletsen sker. Våra pelletskaminer ska eldas med 6 mm pellets för att undvika driftsproblem. Pelletskaminen styrs av en termostat och sköter uppvärmningen av huset helt automatiskt. Fördelarna är många – det bästa för miljön, jämn uppvärmning, hög energibesparing och stor driftsäkerhet.

 

Hur eldar jag min pelletskamin?

Du fyller magasinet med pellets så att kaminen inte går tom och stannar. Se alltid till att magasinet är fyllt. De flesta pelletskaminer har ett förråd som rymmer ca 20 KG och uppåt med pellets. En gång  i veckan gör du rent glasrutan och tar bort askan ur brännkammaren. Minst en gång per eldningssäsong bör hela kaminen rengöras/sotas ur enligt de manualer som finns för respektive modell. Något vi varmt rekommenderar är en riktig sotsugare för optimerad rengöring och mindre risk för nedsmutsning där kaminen står. När du köper kamin  kan du oftast teckna ett serviceavtal i ett, två eller tre år – då försäkrar du dig om en professionell genomgång av pelletskaminen en gång varje år.

 

Hur mycket sparar man med en pelletskamin?

Eftersom alla elbolag idag har olika debitering så vill vi pratat om procentuell besparing. En faktor till är priset på pellets som varierar mellan återförsäljarna samt över tid. Värmer man idag upp sitt hus med el så kan vi med säkerhet säga att man sparar åtskilliga tusenlappar genom att installera en pelletskamin. Exakt hur mycket?

 

Installera en pelletskamin och gör en besparing med upp till 75%

En pelletskamin som är rätt placerad, med rätt förutsättningar att sprida värmen i huset kan kapa ned elräkningen för värme med upp till 60-70%. Har man alltså tidigare haft en värmekostnad på 15 000:- så är det lätt att räkna ut vad som händer. Tänk om 250 000 villaägare med elvärme skulle sätta in en pelletskamin och spara så mycket pengar? Vilken minskning av elberoendet!

 

Vad kostar det att sätta in en pelletskamin?

Det beror på flera faktorer – har du en befintlig skorsten eller måste det upp en ny skorsten, hur högt är ditt hus och om kaminen ska bakanslutas eller toppanslutas till skorstenen.

 

Installationskostnad pelletskamin?

Detta är helt beroende av hur förutsättningarna är i just ditt hus. Om det finns en befintlig skorsten med godkänd rökkanal. Om huset saknar skorsten och det behövs en ny.

 

Vilket är bäst – Luftvärmepump eller pelletskamin?

För det första så är det en fråga som det inte finns ett exakt svar på, men vi ska göra ett försök här.

 

Luftvärmepump

Luftvärmepumpen är som billigast ju varmare det är ute, och ger mindre besparing ju kallare det blir. Osäkerheten med el är att man som konsument inte vet om det är vind, vatten, kärnkraft eller kolkraft som driver värmepumpen. Något som talar för luftvärmepumpen är att då den väl fungerar kräver den minimalt med underhåll. En service vart annat år rekommenderas.

 

Pelletskamin

Pelletskaminen är som bäst ju kallare det är ute. Är det riktigt kallt har du en hög energibesparing med pelletskaminen. Till pelletskaminen behöver du någonstans att förvara din pellets.

Något som talar för pelletskaminen är att den är extremt miljösmart i jämförelse med luftvärmepumpen. Värmepumpen förbrukar betydligt mera el, och är känsligare för kallt klimat, pelletsen är en förnyelsebar skogsråvara som bränns i ett koldioxidneutralt kretslopp.

 

Pelletskamin och luftvärmepump = Mycket bra kombination

Ett alternativ som många väljer är att kombinera både luftvärmepump och pelletskamin. Då får du det bästa av två världar.

Kontakt oss för mer information och hjälp att välja rätt uppvärmning.

 

pellets-kamin-rika-corso.jpg

Pelletskamin Corso, läs mer och se alla pelletskaminer på rikasweden.se

bottom of page